Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 12/18

  Življenje in tehnika 12/18

  letnik LXVIII, december 2018

  Redna cena: 4,20 €

  NEVIDNA LETALA

  Leon Kocjančič

  Letalo se je v vojaški vlogi prvič pojavilo med prvo svetovno vojno in šele radar je omogočil učinkovito obrambo pred letalskimi silami. V 80. letih prejšnjega stoletja so bila prvič v splošno uporabo uvedena za radar nevidna letala, tehnološki boj med učinkovitostjo radarja in nevidnostjo letala pa poteka še dandanes. Čeprav nevidna letala pete generacije ne morejo doseči popolne nevidnosti pred radarjem, za zračne sile vseeno pomenijo veliko prednost. V prihodnosti bomo priča razvoju brezpilotnih letal šeste generacije, izločitev pilota pa bo omogočala večje pospeške pri manevrih, manjši radarski presek letala in opravljanje bolj tveganih nalog. Tovrstna letala bodo v formaciji sodelovala z običajnimi letali četrte in pete generacije.

   

  REVOLUCIONARNE PUŠKE EDMUNDA PISTOTNIKA

  Tomaž Lazar

  V razburljivi dobi industrijske revolucije je svoj delež k tehničnemu razvoju prispevalo kar lepo število inovatorjev slovenskega rodu. Le redki med njimi so se posvetili oborožitveni tehnologiji, po odmevnosti dosežkov pa se bržkone nihče ne bi mogel primerjati s po krivici prezrtim izumiteljem Edmundom Pistotnikom. Žal se mu ni bilo dano prebiti med velika imena orožarskih inovatorjev, a ne zgolj po svoji krivdi. Zmogljivosti njegove repetirne puške iz leta 1860 so bržkone presegale vse druge rešitve, ki so jih dotlej razvili puškarski mojstri v avstrijskem, če ne celo širšem evropskem prostoru. Zaostal je kvečjemu za tekmeci iz Združenih držav Amerike, ki so natančno v istem času izumili konceptualno zelo podobne, vendar bolj dovršene in prodajno neprimerno uspešnejše modele.

   

  Ekosistemske storitve ali koliko stane sončni zahod?

  Jurij Dobravec

  Ekosistemske storitve so le eden izmed številnih načinov vrednotenja narave. Čeprav s stališča narave ni idealen in prevladujoče antropocentričen, je v v ekonomijo usmerjeni družbi za zdaj še najbolj primerljiv in razumljiv. Metoda se postavlja ob bok družbenim dogovorom, s katerimi smo v preteklosti z namenom varovanja narave sprejemali predpise o zavarovanih vrstah rastlinskih in živalskih vrst oziroma ustanavljali zavarovana območja, razne druge vrste parkov, ekološko pomembna območja, območja s posebnim pomenom za Evropo ali naravne rezervate. Zdi se, da je ocena ekoloških storitev objektivnejša, saj se izogne ideji priljubljenosti posameznih krajev ali predelov, občudovanju posameznih vrst (pretežno opaznejših) živali ali rastlin, še bolj pa se izogne dnevni politiki.

   

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 90 let ikonoskopa            
  Leon Kocjančič
  Nevidna letala                                                                            
  Jurij Dobravec
  Ekosistemske storitve ali koliko stane sončni zahod?  
  Simon Peter Vavpotič
  Kako v naše domove prideta digitalna zvok in slika       
  Gregor Pavlič
  Plimpton 322 je razvozlan                                                      

  Igor Fabjan
  Srednjeveške stolpnice Italije                                               
  Tomaž Lazar
  Revolucionarne puške Edmunda Pistotnika                    
  Vital Sever
  Začimbe in zdravje                                                                   
  ABECEDNO VSEBINSKO KAZALO ŽIVLJENJE IN TEHNIKA 2018         73

  Alenka Taštanoska
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Ko pridejo žužki
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride: januar 2019

  Leto izida2018
  PodročjaŽivljenje in tehnika, Letnik 2018
  Array