Zgodovina

Nazaj

TEHNIŠKA ZALOŽBA SLOVENIJE se je razvila iz založbe Ljudske tehnike, ki je prvo knjigo, Meteorologija, priročnik za letalce, avtorja Tomislava Miheliča, izdala leta 1948. Zavod Ljudska tehnika je leta 1953 ustanovil Zavod Življenje in tehnika, ta pa se je leta 1967 preimenoval v Tehniško založbo Slovenije. Založba je nastala in rasla v okvirih in možnostih revije Življenje in tehnika. Leta 1959 so jo osnovali kot založbo s knjigami s področja poljudne tehnike in znanosti – do takrat namreč v Sloveniji še ni bilo založbe, ki bi v svojem programu zajemala ta pomembni del knjižne produkcije.

Od leta 1960 dalje je založba svoj program (poljudna znanost in tehnika) razširila na nova področja, in sicer v pripravo in zalaganje priročnikov in učnih gradiv za pouk tehnične vzgoje v osnovni šoli. V letih 1968–1970 je razširila svojo dejavnost tudi na izdajanje učbenikov ne le za pouk tehnične vzgoje, temveč tudi za poklicne in srednje šole, predvsem tehničnih strok. V letih 1970–1974 sta začeli izhajati pomembni seriji Kako deluje in Vaša domača delavnica – namenjena amaterjem, ki se lotevajo najrazličnejših del ali gradenj in popravil doma.

Družbene spremembe v devetdesetih letih v Sloveniji so povzročile spremembe tudi v Tehniški založbi Slovenije.

Ves čas pa so bili rdeča nit založniškega programa učbeniki in priročniki za tehnično izobraževanje na vseh ravneh od srednje šole do fakultete. Poleg strokovne literature zalaga TZS poljudne priročnike s področja naravoslovja za otroke in odrasle in priročnike za prosti čas. Tematska področja, ki jih te izdaje pokrivajo, segajo od ekonomije, medicine, ornitologije, ekologije, botanike in zoologije do strojništva, fizike, kemije, elektrotehnike, gradbeništva in drugih.

Danes TZS nadaljuje s programom, ki ga je razvijala skozi svoj obstoj. Ogrodje njenega založniškega programa danes enakovredno pomenijo učbeniški del, revijski del (ŽIT) ter literatura (strokovni priročniki in bogato ilustrirane poljudnoznanstvene knjige za otroke). V zadnjih letih pa se program literature, namenjene otrokom, še krepi.

TZS izdaja tudi revijo Življenje in tehnika.

Življenje in tehnika je poljudnoznanstvena revija za vse, ki jih zanimajo znanost, tehnika, medicina, biologija, arheologija, računalništvo. Prva številka revije pod imenom Ljudska tehnika je izšla leta 1950. Leta 1952 se je preimenovala v Življenje in tehnika in je še vedno ena najbolj branih revij v Sloveniji.

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000