Življenje in tehnika 01/18

letnik LXVIII, januar 2018

Nazaj

Življenje in tehnika 01/18
Redna cena
4,20 €

PROTI MARSU MED GLOBOKIM SPANJEM

Ivan Ketiš

Raziskovanje Marsa je gotovo eden največjih izzivov v zgodovini človeštva. Težave, ki jih moramo ob tem rešiti, so tehnične, finančne, trajnostne in človeške narave, zato pomenijo preskus naše sposobnosti obstati kot vrsta, ki se lahko širi v vesolje.

Ljudje pač nismo prilagojeni za dolga potovanja, zato bo 55 milijonov kilometrov dolga pot proti Marsu za nas zahtevna naloga. Znanstveniki se že na različne načine spoprijemajo z njenim načrtovanjem. Leta 2016 je ameriški Kongres dodelil Nasi 350 milijonov USD za razvoj bivalnika za globoko spanje, ki mora biti narejen do konca letošnjega leta. Za začetne raziskave uporabe globokega spanja posadke med poletom proti Marsu je agencija maja 2016 prek svojega programa inovativnih naprednih konceptov NIAC (ang. NASA Innovative Advanced Concepts) izbrala podjetje SpaceWorks iz Atlante v Georgiji. Njihovi načrti kažejo, da bo polet na Mars -- tudi ob uporabi najsodobnejših pristopov -- še vedno na meji človeških sposobnosti. A kar zadeva proučevanje globokega spanja ljudi, bo koristno tudi, če sploh ne bomo šli na Mars. Nova odkritja bodo namreč olajšala oskrbo bolnikov v komi in tistih z osteoporozo ali atrofijo mišic.

 

SKRIVNOSTNI METRO-2

Veronika Sorokin

Moskovska podzemna železnica se -- kot že tako ali tako gigantski transportni sistem -- glede na naglo širjenje ruske metropole neustavljivo razvija še naprej. Gre za samostojni organizem, vreden občudovanja tako s stališča gradbenih izzivov, arhitekturnega načrtovanja in umetniške zasnove postaj ter brezhibnosti delovanja, kakor tudi glede raziskovanja moskovskega podzemlja kot takega. V zvezi s tem najbolj buri domišljijo alternativna moskovska podzemna železnica, imenovana metro-2 , zgrajena za povsem druge namene in potrebe. Ta alternativni podzemni transportni sistem naj bi začeli graditi v času ruskega boljševiškega funkcionarja Josipa Visarijonoviča Džugašvilija -- Stalina, takratni Komite državne varnosti (KGB) pa mu je nadel tajno ime D-6. Mreža skrivnih povezav pod zemljo je bila menda zasnovana že pred uradnim odprtjem moskovskega metropolitena leta 1935. Projekt metro-2 naj bi vodil posebni, 15. oddelek osrednje sovjetske varnostno-obveščevalne službe KGB, ustanovljen z namenom, da višjim organom oblasti v izrednih in vojnih razmerah zagotovi strogo varovane zasilne izhode iz mesta. Številni strokovnjaki celo menijo, da gradnja skrivnih podzemnih objektov v prestolnici pravzaprav sploh še ni končana.

 

200 LET KATASTRA NA SLOVENSKEM (3. del)

Postopki in načrti franciscejske katastrske izmere

Joc Triglav

Franciscejski kataster je bil vzpostavljen na podlagi znanstvenih načel ter po predpisanih strogih geodetskih izmeritvenih in postopkovnih pravilih. Pri določitvi in zamejničenju mej so vsestransko sodelovali lokalni predstavniki in vsi posestniki. Katastrski načrti so bili enotne vsebine in videza na celotnem območju monarhije. Temeljni cilj franciscejskega katastra je bil pravilna določitev davčne osnove in pravični davki za vse. Med izvajanjem naštetih postopkov se je kot nujna izkazala potreba po zakonu, ki bi natančno predpisal ter poenotil stalno in sistematično vzdrževanje podatkov zemljiškega katastra. Tako ta ni bil samo temelj davčne in upravne ureditve v monarhiji, ampak tudi temelj vzpostavitve pravne zaščite lastništva nepremičnin ter z njim povezanih pravic, omejitev in obveznosti. Prostorsko usposobljene družbe (angl. spatially enabled societies) v sodobnem času temeljno prostorsko in družbeno vlogo zemljiškega katastra ne samo ohranjajo, temveč jo dopolnjujejo ter nadgrajujejo v celovito hrbtenico infrastrukture prostorskih podatkov na lokalni, regionalni, državni in mednarodni ravni.

Izbor predpisov s področja zemljiškega katastra in zemljiške knjige iz obdobja med letoma 1871--1883, digitalno posodobljen iz takratnih uradnih objav državnega zakonika v slovenščini, si je mogoče ogledati v tem dokumentu.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 100 let avtomatske puške
Peter Zidar
Elektromagnetni pogon  
Jernej Horvat
Definicija resničnosti se spreminja
Ivan Ketiš
Proti Marsu med globokim spanjem
Vinko Kernc
Avtomobilska aktivna varnost

Matija Majhen
Po sledeh vode v plastenki
Veronika Sorokin
Skrivnostni Metro-2
Joc Triglav
200 let katastra na Slovenskem (3. del)           
Darko Simeršek
ZNANSTVENA FANTASTIKA Darilo
Manca Pavlič
LITERATURA
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride februar 2018

Dimenzije: 0,00 x 0,00 cm
Vrsta tiska: Barvne strani

Sorodne knjige

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000