Življenje in tehnika 02/18

letnik LXVIII, februar 2018

Nazaj

Življenje in tehnika 01/18
Redna cena
4,20 €

PROTIUDAREC BALISTIČNI GROŽNJI

Rasto Snoj

Svet se že nekaj časa zaskrbljeno sprašuje, kakšen bo razplet resne azijske krize, ki v najslabšem primeru utegne prerasti celo v svetovno vojno. V igri so balistične rakete in z njimi povezana jedrska grožnja. Balistične rakete imajo doseg od nekaj deset kilometrov v taktični izvedbi do več kot 5500 km v strateški medcelinski različici ICBM. Večinoma lahko nosijo bojne konice z enim ali več jedrskimi naboji, ki se po ločitvi od nosilne rakete v padajočem delu poleta usmerijo proti različnim, vnaprej določenim ciljem. Vedno preletijo dobršen del svoje poti skozi vesolje nekaj sto km nad površjem Zemlje in so pred udarcem v cilj zelo hitre. Njihov let traja le nekaj deset minut in v tem kratkem času mora obramba izstrelek zaznati, oceniti grožnjo ter se pravilno odločiti o protiukrepu, ki običajno pomeni izstrelitev protibalistične rakete.

 

KAKOVOSTNEJŠE BIVANJE V POVEZANEM DOMU

Uroš Berglez, Grega Močnik, Danilo Zimšek, Zdravko Kačič

Internet stvari počasi vstopa v naš vsakdan. Skozi uporabo pametnih naprav, ki med seboj izmenjujejo podatke in jih pošiljajo naprej v internet ali v uporabo drugim napravam v omrežju, spoznavamo njegove prednosti. Dandanes se z internetom stvari najpogosteje srečamo v domačem okolju, saj so že na voljo komercialne povezane naprave, ki skrbijo za naše dobro počutje, zdravje in varnost. V podjetjih se dogajajo spremembe pri proizvodnih procesih. Na delovnih mestih nam bodo v bližnji prihodnosti pomagali avtonomni roboti, zaradi česar se bo zvišala produktivnost. Z uporabo konceptov interneta stvari v logistiki se bo izboljšala učinkovitost transporta, nove tehnologije, kot je strojni vid, ki ga lahko uporabljamo na primer pri pregledovanju izdelkov, pa bodo izboljšale proizvodne procese.

 

VARNA GESLA, KI JIH NE BOMO POZABILI

Simon Peter Vavpotič

T. i. močna gesla so ključna za zagotavljanje računalniške varnosti, saj so posledice hekerskega vdora v elektronsko banko ali v elektronski poštni predal lahko pogubne. Izbira osebnega gesla in tega, kako si ga bo zapomnil, je največkrat prepuščena uporabniku. A le redki si izmislijo geslo, ki ga ne bi mogli uganiti niti, če bi poznali njihovo življenje. Čeprav so poleg gesel v rabi tudi elektronski certifikati, je dostop do uporabnikovega računalnika praviloma zaščiten zgolj z geslom, računalnik pa je ves čas povezan v splet. Uporaba kompleksnejših gesel je zato nujna. Ker si jih na pamet težko zapomnimo, si lahko pomagamo z upravljalniki računalniških gesel. Te varovane knjižnice gesel omogočajo samodejno prijavo v aplikacije in spletne strani ter tudi ustvarjanje močnih naključnih gesel. 

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
OBLETNICE: 90 let Geigerjevega števca
Simon Peter Vavpotič
Varna gesla, ki jih ne bomo pozabili
Rasto Snoj
Protiudarec balistični grožnji                                             
Uroš Berglez, Grega Močnik, Danilo Zimšek, Zdravko Kačič
Kakovostnejše bivanje v povezanem domu                  
Martin Lipovšek
Gledamo na svoj prihodnji jaz kot na tujca?                  

Damir Žniderič
Biseri flore in favne
Joc Triglav
200 let katastra na Slovenskem (4. del)           
Tomaž Lazar
Bronasti meči                                                                         
Davor Obradović
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Zbiratelj spominov
Manca Pavlič
LITERATURA
Aram Karalič
SPLETARNA
Urška Pajer
EFEMERIDE: marec 2018            

Dimenzije: 0,00 x 0,00 cm
Vrsta tiska: Barvne strani

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000