Življenje in tehnika 10/18

letnik LXVIII, oktober 2018

Nazaj

Življenje in tehnika 10/18
Redna cena
4,20 €

Maratonska mehanska energija

Marko Kovač, Urban Pavlovčič

Človeško telo je izjemno zanimiva 'naprava', ki za življenje oziroma opravljanje (mehanskega) dela potrebuje energijo. Dobi jo s hrano in njena kalorična vrednost nam pove, koliko kemične energije vsebuje. Hrana se v prebavnem traktu predela v kemične spojine, ki se porabljajo pri raztezanju in krčenju mišic. Te pri premikanju opravljajo mehansko delo, ki ga med tekom nekaj spravljamo v okončine, te pa gibanje premaknejo na podlago oziroma skrbijo za ravnotežje. Predvsem pri daljših preizkušnjah je za optimalen rezultat zelo pomembno, da tekač pravilno odmerja moči. Ko svoje dodajo še živčnost, adrenalin in želja po uspehu, se kaj hitro zgodi, da ga občutek zavede in se na primer maratona loti prehitro, potem pa mu zmanjka moči za drugi del. Večina trenerjev se strinja, da je za optimalen rezultat na maratonu najboljši pristop enakomerna intenzivnost na vsej progi.

 

Brlogi velikanskih lenivcev

Berislav Kržič

Ponekod na skalnih pobočjih Južne Amerike lahko naletimo na rovom podobne jame, na nekaterih območjih Brazilije in Argentine pa jih je na stotine. Paleontologi menijo, da gre za brloge velikanskih predstavnikov skupine sesalcev, imenovane Xenarthra, ki so -- tako kot tudi mamuti, mastodonti in sabljastozobi tigri -- izumrle ob koncu ledene dobe pred približno 10.000 leti. Nekateri izmed teh rovov so tako veliki, da odrasel človek lahko vzravnano stoji v njih. Že na prvi pogled je mogoče opaziti, da to niso običajne jame, ki praviloma nastajajo tako, da voda, ki vsebuje ogljikov dioksid iz zraka, raztaplja karbonatne stene. Ti rovi so drugačni, saj so na vseh stenah dobro vidni sledovi praskanja in kopanja, ki jih je lahko pustila samo neka res zelo velika žival s svojimi močnimi kremplji.

 

Spletni portal PROSTOR

Joc Triglav

Prostorski podatki so prek spletnih vpogledov na portalih organov državne uprave brezplačno, v vse večjem obsegu in kakovosti ter vse lažje dostopni širokemu krogu uporabnikov. Geodetska uprava RS (GURS) je s portalom Prostor (www.e-prostor.gov.si) vzpostavila distribucijsko okolje, v katerem so na vpogled podatki zemljiškega katastra, katastra stavb, registra nepremičnin, registra prostorskih enot z ulicami in hišnimi številkami, podatki geodetskih točk, zemljepisnih imen, zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture ter načrti in karte v digitalni obliki. Pri javnem vpogledu v podatke o nepremičninah in osebnem vpogledu v podatke o lastnih nepremičninah lahko uporabnik dobi podrobnejše podatke o nepremičninah, vodenih v zemljiškem katastru, katastru stavb, registru nepremičnin, registru prostorskih enot ter gospodarski javni infrastrukturi. 

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 80 let kemičnega svinčnika
Mišo Alkalaj, Rafael Mihalič, Leon Valenčič
Koliko bodo električni avtomobili stali državo          
Marko Kovač, Urban Pavlovčič
Maratonska mehanska energija                                           
Simon Peter Vavpotič
Superračunalniki -- reševalniki zahtevnih problemov    
Ciril Bohak
Kolonizacija sončnega sistema (1. del)                              

Berislav Kržič
Brlogi velikanskih lenivcev                                                    
Joc Triglav
Spletni portal Prostor                                                                   
Marjan Žiberna
ZNANSTVENA FANTASTIKA Entropija
Spletarna

Aram Karalič
Efemeride: november 2018
Urška Pajer

Dimenzije: 0,00 x 0,00 cm
Vrsta tiska: Barvne strani

Sorodne knjige

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000