Življenje in tehnika 11/18

letnik LXVIII, november 2018

Nazaj

Življenje in tehnika 10/18
Redna cena
4,20 €

GaŠENJE iz zraka

Matija Majhen

Izkušnje kažejo, da so pri gašenju požarov v naravi najučinkovitejša manjša oziroma srednje velika letala, s katerimi je v nevarnih okoliščinah lažje manevrirati. Pomanjkljivost večjih letal je tudi v visoki višini letenja, kjer zaradi razpršenosti med dolgim padanjem v globino gasilno sredstvo ne doseže pričakovanega učinka.

Razvoj sodobnih gasilnih letal zato ne temelji več na povečevanju njihove velikosti in prostornine rezervoarjev, saj glede na dosedanje izkušnje niso nič učinkovitejša od manjših izvedb, ampak letalski inženirji razvijajo sisteme in metode, s katerimi bi povečali gasilno moč in uporabnost letal, ne glede na njihovo velikost. Največji učinek bi na najbolj požarno ogroženih predelih med drugim lahko dosegli tudi z bolje nadzorovanim odmerjanjem izpustov gasilnega sredstva in uporabo sistema GPS.

 

MITI IN RESNICA O LESENIH OKNIH

Aleš Ugovšek

Velika večina sodobnih oken je izdelanih is lesa, PVC-ja in aluminija. Ob tem, ko zgodovina PVC oken sega v pozna 70. leta in zgodovina aluminijastih oken celo v 20. leta prejšnjega stoletja, pa je zgodovina lesenih oken bistveno daljša. Verjetno je prav to tudi eden izmed razlogov za številne mite in govorice, ki jih je še dandanes mogoče slišati v vsakdanjih pogovorih o lesenih oknih. Lesena okna so cenjena in v sodobni gradnji pomenijo pomemben estetski, varnostni in izolacijski element stavbe. Njihova namembnost je predvsem zagotavljanje varnosti, izolativnosti, prehoda svetlobe in zračenja. Z bliskovitim tehnološkim razvojem tudi lesena okna počasi vstopajo v novo obdobje, njihov razvoj in uporabljene tehnologije pa bodo tesno povezane s panogami Industrije 4.0.

 

AVTOMOBILSKE (ZIMSKE) VERIGE

Vinko Kernc

Verige za vožnjo v snegu se morda zdijo preprosta reč, a ni povsem tako. Pred konstruktorji stoji nekaj izzivov, začenši z izbiro ustreznega materiala. Izkazalo se je, da mora biti jeklo za verige v osnovi žilavo, na površini pa trdo. Žilavost zagotavlja trajnost (preprečuje zlom), trda površina zmanjšuje obrabo, kar prav tako vpliva na trajnost, hkrati pa se učinkovitost verige s časom ne zmanjšuje. Boljše verige so zato izdelane iz jekel, primernih za cementacijo, ob tem pa je seveda pomembno tudi, da je jeklo že v osnovi kakovostno in da je tak tudi sam postopek cementacije. Ko razmere na cesti zahtevajo uporabo verig, je treba te pravilno namestiti, da se med vožnjo ne snamejo in da ne poškodujejo platišča ali celo karoserije. Šele pravilno nameščene verige zares služijo svojemu namenu.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 70 let polaroidnega fotoaparata
Matija Majhen
Gašenje iz zraka                                                                        
Peter Zidar
Problemi kriptovalut                                                                
Aleš Ugovšek
Miti in resnice o lesenih oknih
Vinko Kernc
Avtomobilske (zimske) verige

Ciril Bohak
Kolonizacija sončnega sistema (2. del)                              
Matija Križnar
Gobi, dinozavri in Indiana Jones                                          
Vesna Trančar
Sodelovanje med človekom in robotom                            
Marjanca Starčič-Erjavec, Darga Žgur Bertok
Razširjanje odpornosti proti antibiotikom z genskimi prenosi     
Darka Lampič
ZNANSTVENA FANTASTIKA Čas za nov začetek
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride: december 2018

Dimenzije: 0,00 x 0,00 cm
Vrsta tiska: Barvne strani

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000