Življenje in tehnika 12/18

letnik LXVIII, december 2018

Nazaj

Življenje in tehnika 12/18
Redna cena
4,20 €

NEVIDNA LETALA

Leon Kocjančič

Letalo se je v vojaški vlogi prvič pojavilo med prvo svetovno vojno in šele radar je omogočil učinkovito obrambo pred letalskimi silami. V 80. letih prejšnjega stoletja so bila prvič v splošno uporabo uvedena za radar nevidna letala, tehnološki boj med učinkovitostjo radarja in nevidnostjo letala pa poteka še dandanes. Čeprav nevidna letala pete generacije ne morejo doseči popolne nevidnosti pred radarjem, za zračne sile vseeno pomenijo veliko prednost. V prihodnosti bomo priča razvoju brezpilotnih letal šeste generacije, izločitev pilota pa bo omogočala večje pospeške pri manevrih, manjši radarski presek letala in opravljanje bolj tveganih nalog. Tovrstna letala bodo v formaciji sodelovala z običajnimi letali četrte in pete generacije.

 

REVOLUCIONARNE PUŠKE EDMUNDA PISTOTNIKA

Tomaž Lazar

V razburljivi dobi industrijske revolucije je svoj delež k tehničnemu razvoju prispevalo kar lepo število inovatorjev slovenskega rodu. Le redki med njimi so se posvetili oborožitveni tehnologiji, po odmevnosti dosežkov pa se bržkone nihče ne bi mogel primerjati s po krivici prezrtim izumiteljem Edmundom Pistotnikom. Žal se mu ni bilo dano prebiti med velika imena orožarskih inovatorjev, a ne zgolj po svoji krivdi. Zmogljivosti njegove repetirne puške iz leta 1860 so bržkone presegale vse druge rešitve, ki so jih dotlej razvili puškarski mojstri v avstrijskem, če ne celo širšem evropskem prostoru. Zaostal je kvečjemu za tekmeci iz Združenih držav Amerike, ki so natančno v istem času izumili konceptualno zelo podobne, vendar bolj dovršene in prodajno neprimerno uspešnejše modele.

 

Ekosistemske storitve ali koliko stane sončni zahod?

Jurij Dobravec

Ekosistemske storitve so le eden izmed številnih načinov vrednotenja narave. Čeprav s stališča narave ni idealen in prevladujoče antropocentričen, je v v ekonomijo usmerjeni družbi za zdaj še najbolj primerljiv in razumljiv. Metoda se postavlja ob bok družbenim dogovorom, s katerimi smo v preteklosti z namenom varovanja narave sprejemali predpise o zavarovanih vrstah rastlinskih in živalskih vrst oziroma ustanavljali zavarovana območja, razne druge vrste parkov, ekološko pomembna območja, območja s posebnim pomenom za Evropo ali naravne rezervate. Zdi se, da je ocena ekoloških storitev objektivnejša, saj se izogne ideji priljubljenosti posameznih krajev ali predelov, občudovanju posameznih vrst (pretežno opaznejših) živali ali rastlin, še bolj pa se izogne dnevni politiki.

 

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Damir Žniderič
Obletnice: 90 let ikonoskopa            
Leon Kocjančič
Nevidna letala                                                                            
Jurij Dobravec
Ekosistemske storitve ali koliko stane sončni zahod?  
Simon Peter Vavpotič
Kako v naše domove prideta digitalna zvok in slika       
Gregor Pavlič
Plimpton 322 je razvozlan                                                      

Igor Fabjan
Srednjeveške stolpnice Italije                                               
Tomaž Lazar
Revolucionarne puške Edmunda Pistotnika                    
Vital Sever
Začimbe in zdravje                                                                   
ABECEDNO VSEBINSKO KAZALO ŽIVLJENJE IN TEHNIKA 2018         73

Alenka Taštanoska
ZNANSTVENA FANTASTIKA Ko pridejo žužki
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride: januar 2019

Dimenzije: 0,00 x 0,00 cm
Vrsta tiska: Barvne strani

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000