Življenje in tehnika 03/19

letnik LXX, marec 2019

Nazaj

Življenje in tehnika 03/19
Redna cena
4,20 €

Medzvezdni obiskovalec

Peter Zidar

Oktobra 2017 so astronomi prvič opazili vesoljsko telo, ki je v naše Osončje pripotovalo iz medzvezdnega prostora. Do tega pomembnega odkritja so prišli po  zaslugi teleskopa Pan-STARRS na Havajih, ki vsako noč preverja nebo v lovu za morebiti nevarnimi vesoljskimi telesi, ki bi lahko v prihodnosti padla na Zemljo. Po havajski besedi za izvidnika oziroma kurirja, ki prihaja od daleč, so novo nebesno telo poimenovali 'Oumuamua. Gre za pomembno odkritje, saj so bila vsa doslej opažena vesoljska telesa v našem Osončju tudi njegov sestavni del. Tokrat pa so astronomi prvič opazili, da je neko telo priletelo v Osončje od zunaj ter da ima dovolj veliko hitrost, da ga tudi zlahka zapusti. Poraja se seveda vprašanje, kako je 'Oumuamua nastal: je morda ostanek eksplozije supernove, zunajzemeljska vesoljska ladja, kakor menijo nekateri, ali zgolj kos skale, ki se je odlomila ob oblikovanju oddaljenega Sončevega sistema?

 

Kritično mišljenje in demokracija

Jurij Dobravec

Je znanost lahko demokratična? Je prenos znanstvenih rezultatov v javno obravnavo lahko nevaren? Kakšna je razlika med poznavanjem podnebnih sprememb in poznavanjem sprememb, ki jih povzroča spreminjanje podnebja? Ima za reševanje zmede ob okoljski krizi lahko večjo težo dvom ali trditev? Zahodna družba demokracijo šteje kot eno največjih pridobitev svoje politične zgodovine. A demokracija se izkaže šele takrat, ko so ljudje -- volivci in kandidati oziroma zagovorniki referendumskih vprašanj -- sposobni zrelega kritičnega mišljenja, ki obenem pomeni tudi temeljno sestavino razumevanja vsake znanstvene metode. Če tega ni, so odzivi demokratične družbe podvrženi zavajajočim informacijam pred odločanjem in po njem. Marsikateri današnji problem je posledica nekritičnega mišljenja, dovzetnosti za manipulacije ali prepričanj, ki jih na številnih družbenih ali osebnih področjih vnaprej nekritično privzamemo.

 

REKORDNA CESTNA POVEZAVA MED KITAJSKO IN HONGKONGOM

Igor Fabjan

Pred nekaj meseci so Kitajci odprli najdaljšo cestno povezavo na svetu, dolgo kar 55 km, ki jo sestavlja več viaduktov in predorov med Hongkongom ter celinskima mestoma Macao in Žuhaj. Na tem območju živi kar 68 milijonov ljudi. V Macau, nekdanji portugalski koloniji, se je po zaslugi posebnega statusa razvilo igralništvo, ki prinaša velike prihodke, Žuhaj pa je mlado kitajsko letoviško mesto, ki se zadnja leta pospešeno razvija na račun brezcarinskega območja. Za 200 km dolgo pot med Hongkongom in tem delom Kitajske so potniki do nedavna potrebovali najmanj štiri ure, prek nove cestne povezave pa se je čas vožnje skrajšal na nekaj več kot pol ure. Prometa na njej za zdaj ni veliko, zato bo šele čas pokazal, ali je bila dejansko potrebna, ali pa gre zgolj še za eno politično določitev, s katero želijo politiki Hongkong čim bolj in čim hitreje združiti s Kitajsko.

Vital Sever
SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Joc Triglav
Obletnice: 150 let periodnega sistema kemičnih elementov
Peter Zidar
Medzvezdni obiskovalec
Miha Jeršek
Realistični model kraške jame sredi Ljubljane
Miha Šlebir
Oskrba z gorivom v zraku (2. del)
Jurij Dobravec
Kritično mišljenje in demokracija

Igor Fabjan
Rekordna cestna povezava med Kitajsko in Hongkongom
Simon Peter Vavpotič
Okenski grafični vmesniki
Mišo Alkalaj
Higgsov bozon
Gregor Pavlič
Literatura
Marjan Žiberna
ZNANSTVENA FANTASTIKA: Srečanje v Himalaji         
Aram Karalič
Spletarna                                                                          
Urška Pajer
Efemeride: april 2019                                                       
Darka Lampič
ZNANSTVENA FANTASTIKA Tujec
Manca Pavlič
Literatura
Aram Karalič
Spletarna
Urška Pajer
Efemeride: marec 2019

Dimenzije: 0,00 x 0,00 cm
Vrsta tiska: Barvne strani

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000