Življenje in tehnika 5/22

letnik LXXIII, maj 2022

Nazaj

Življenje in tehnika 5/22
Redna cena
4,60 €

NEIZMENLJIVI ŽETONI

Živimo v obdobju digitalizacije in življenje nam vsakodnevno lajšajo številne nove tehnologije. Takšne so tudi verige podatkovnih blokov in neizmenljivi žetoni, ki omogočajo hitrejša plačila in druge prenose, nove možnosti varčevanja, izdelavo digitalnih dobrin, ustvarjanje razpršenih (decentraliziranih) organizacij na podlagi pametnih pogodb in še marsikaj.

Neizmenljivi žetoni (angl. non fungible token) so v bistvu podobni žetonom bitcoin, za razliko od slednjih pa jih ne moremo nadomestiti z drugim, enakim žetonom. Vsak tak žeton je torej edinstven. Njihova uporaba je dokaj široka, saj lahko pripomorejo k digitalizaciji celih panog. Uporabni so lahko npr. pri izdaji digitalnih poročil bolnikom, digitalnih vstopnic za prireditve, pa tudi pri izdaji lastniških dokumentov. Neizmenljivi žetoni lahko pospešijo marsikateri postopek, ki je tako tudi varnejši, saj ostaja končni uporabnik skrit. Prenosi (transakcije) so tako javni, identiteta uporabnikov pa zasebna. 

Trenutno z neizmenljivimi žetoni največkrat zagotavljamo edinstvenost ali omejimo število digitalnih dobrin. Digitalne dobrine so preprosti računalniški zapisi, zato nikakor niso redke. Npr. s pametnim telefonom posneto fotografijo lahko pošljemo prijatelju in jo tako v trenutku brezplačno podvojimo. V neizmenljiv žeton pa lahko pripnemo …

ŽELEZNE GOZDNE CESTE

Delo v gozdu je od nekdaj veljajo za eno izmed najtežjih opravil. Poklic gozdarja je bil enačen s poklicem rudarja in telesno vedno najbolj zahteven. V minulih stoletjih je bilo marsikaj še dosti težje postoriti, saj še niso razvili težkih strojev in zmogljive mehanizacije, ki jo imamo danes za samoumevno in brez katere si življenja ne znamo več predstavljati.

Spravilo lesa je bilo nevarno in zelo težko (ŽIT 2020/10, str. 58) in prav zato so si že zdavnaj omislili gozdne železnice. Po njih težko hlodovino z manjšimi napori in predvsem hitreje spravimo do mesta uporabe, predelovalnega obrata ali pa drugega prevoznega sredstva. Gozdne železnice so čudovit izum slovenskih gozdarjev in prav njihovi iznajdljivosti, domiselnosti in praktičnosti gre pripisati tudi številne izboljšave, uvedene na področju gozdnih železnic, pa tudi širše.

Danes so na cestah gozdarski tovornjaki s prikolicami, ki z lahkoto prevažajo tudi po 25 m3 hlodovine in več, nekaj povsem običajnega. Včasih, ko še ni bilo traktorjev in so hlodovino iz gozda vlačili s konji, si tega nihče ni mogel predstavljati niti v najbolj živih sanjah. No, če smo iskreni, si včasih tudi niso znali ...

LUČKA IN TROJANCI

Ameriška vesoljska agencija NASA je 16. oktobra 2021 z nosilno raketo atlas V v vesolje izstrelila vesoljsko plovilo Lucy, namenjeno raziskovanju asteroidov. Še posebej se bo posvetilo tako imenovanim trojanskim asteroidom, ki krožijo okoli Sonca na enaki oddaljenosti kot Jupiter. Astronomi upajo, da bo ta odprava razkrila več o nastanku našega Osončja.

Vesoljsko plovilo Lucy je svoje ime podedovalo po prelomnem odkritju okamnine človečnjaka avstralopiteka, ki so jo našli leta 1974 v Etiopiji in jo poimenovali Lucy. Odkritje je izjemnega pomena, saj nam pomaga razumeti izvor človeka in njegovih neposrednih prednikov. Z njegovo pomočjo so biologi dobili otipljive dokaze o eni od stopenj evolucije, ki je pripeljala do sodobnega človeka. Podobno astronomi pričakujejo, da bodo z vesoljskim plovilom Lucy lahko raziskali vesoljske ʻokamnine’, torej nebesna telesa iz obdobja kmalu po nastanku Osončja, ki nam bodo pomagale razumeti njegov razvoj.

Eden od številnih asteroidov, ki jih bo obiskala Lucy, je bil poimenovan po paleoantropologu Donaldu Johansonu, ki je odkril omenjeno okamnino. Vrtanje o izvoru njenega imena pokaže, da so okamnino poimenovali po liku iz pesmi skupine Beatles Lucy in the sky with diamonds ...

SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Vital Sever

OBLETNICE
300 let od rojstva slovenskega slikarja Antona Cebeja – Jurij Dobravec

RADIOAKTIVNI MINERALI
Miha Jeršek

30 LET PRAŠKEGA TELEVIZIJSKEGA STOLPA
Igor Fabjan

DIGITALNA KULTURNA DEDIŠČINA
Jurij Dobravec

LUČKA IN TROJANCI
Peter Zidar

NEIZMENLJIVI ŽETONI
Daniel Hari, Valentino Šafran

FOSILNE SLEDI IN ODTISI KROKODILOV IZ ZGODNJE KREDE
Berislav Kržič

ŽELEZNE GOZDNE CESTE
Mateja Kišek

ZNANSTVENA FANTASTIKA
Ko so prišle prikazni – Aljoša Toplak
Prvi dan – Andrej Godeša

SPLETARNA
Aram Karalič

EFEMERIDE – junij 2022
Urška Pajer

Dimenzije: 16,00 x 23,00 cm
Št. strani: 80
Tip vezave: Mehka vezava
Vrsta tiska: Barvne strani

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000