aaaaaaaaaaaaŽivljenje in tehnika 12/23

Življenje in tehnika 12/23

letnik LXXIV, december 2023

Nazaj

Življenje in tehnika 12/23
Redna cena
4,90 €

NAVIGACIJA S POMOČJO KVAZARJEV
Ob spremljanju odkritij astronomov, ki opazujejo najoddaljenejša nebesna telesa v vesolju, se včasih vprašamo, ali bi si bilo z njimi morda mogoče kako pomagati. Nam bodo odkritja kvazarjev, ki se nahajajo na robu vidnega vesolja, kdaj prišla prav, ali se bodo z njimi ukvarjali in o njih razpravljali le strokovnjaki? 

Izkazalo se je, da so prav kvazarji izredno koristni ter da si z njimi, čeprav posredno, skoraj vsakodnevno pomagamo. Kvazarji so dejavna jedra oddaljenih galaksij, ki so tako svetla, da jih lahko s pomočjo teleskopov vidimo kot nekakšne svetilnike milijarde svetlobnih let daleč. Zaradi tega so danes ta nebesna telesa navidez takšna, kot so bila kmalu po nastanku vesolja.

Astronomi na podlagi opazovanj sklepajo, da so kvazarji velikanske črne luknje, ki so kmalu po nastanku vesolja privlačili in vsrkavali snov v bližini. Pri tem je zaradi visokega tlaka in trenja snov močno zažarela, zaradi česar kvazarji sijejo oz. sevajo precej močneje od vseh zvezd v galaksiji, ki jih obkroža.

Edinstvena lastnost kvazarjev, ki jo lahko uporabimo, je njihova izredna oddaljenost. Zaradi tega se namreč njihov položaj na nebu ne more znatno spreminjati. Tudi ob potovanju s hitrostjo blizu svetlobne bi spremembe njihovega položaja le težko zaznali. Zabeležili bi lahko le njihovo hitrost (med gibanjem proti nam ali stran od nas), vendar bi kvazarje …

 

ANALIZA DNK
Analiza DNK je vsestransko uporabna. Z njo lahko določimo sorodstvena razmerja, nagnjenost posameznikov k dednim boleznim, poiščemo sledi, ki potrjujejo prisotnost posameznika na kraju zločina itd. Njene številne prednosti so omogočile napredek na različnih področjih.

Naslednji opis bi lahko prepisali iz marsikatere kriminalke. Denimo, da so na kraju zločina našli sledi storilca. Medtem ko izvedenci analizirajo vzorce s prizorišča, kriminalisti iščejo osumljence. Tem odvzamejo vzorec sline za analizo DNK, ki jih nato primerjajo z najdenimi na kraju zločina. Če se kateri ujema, to potrdi osumljenčevo prisotnost na tem mestu. Kriminalisti predložijo tako zbrane dokaze tožilstvu in prepustijo nadaljnjo presojo sodnim mlinom.

Človeški DNK je zelo enoten in vsak od nas se od preostalih osmih milijard Zemljanov razlikuje v le 0,1 % dednine oz. genoma. Dedni zapis je izredno velik, saj obsega kar 6,27 milijarde baznih parov, medsebojno povezanih organskih baz dopolnjujočih se nukleotidov ali osnovnih gradnikov DNK. Kako torej najti delčke, po katerih se posamezniki razlikujemo od drugih?

Kar 3 % dednega zapisa predstavljajo kratke tandemske ponovitve (angl. short tandem repeat ali STR), imenovane tudi …

 

KITARA ZMEŠNJAV 
V nizu letošnjih novosti ameriškega proizvajalca kitar Fender je največ zanimanja nepričakovano požel model iz serije paranormal, izdelek Fenderjevega nizkocenovnega proizvajalca Squier. Ta se je lotil proizvodnje kitare, ki izvira z risalnih desk ameriških inženirjev izpred dveh desetletij.

Prve kitare fender stratosonic so proizvajali med letoma 2003 in 2007, vendar zanje ni bilo pravega zanimanja. Letos so ta model kot del Squierjeve serije paranormal oživili in pričeli proizvajati na Kitajskem. Gre torej za naslednika kitare, pri kateri so v znameniti stratocaster prvič namestili dvojne magnete (angl. humbucker pickups).

A to ni najpomembnejše za to kitaro, ki prinaša popolno zmedo. Že samo ime serije paranormal kaže, da glasbila močno odstopajo od ustaljenega, toda pri stratosonicu so konstruktorji po mnenju marsikoga šli predaleč. Kitara je nekakšen križanec izdelkov Fenderja in njegovega največjega konkurenta Gibsona, ki pa z razvojem tega modela ni imel ničesar. Niti vrhunski poznavalci med kitaristi, ki vsako novo glasbilo razstavijo v celoti in ga podrobno proučijo zaradi morebitne kasnejše nadgradnje, niso povsem prepričani, kaj so pri Fenderju storili, kje se jim je zalomilo in ali niso tako po naključju prišli do nenavadnih rešitev. Si je Fender pri Gibsonu zgolj sposodil nekaj stilskih zasnov, je bolj na mestu govoriti o smislih in nesmislih ali gre za nekakšno združitev nezdružljivega? Videz kitare je namreč ...

SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Vital Sever

OBLETNICE
100. letnica smrti Gustava Eiffla – Peter Zidar

NAVIGACIJA S POMOČJO KVAZARJEV
Peter Zidar

ANALIZA DNK
Ema Kavčič

PRVO NADZVOČNO POTNIŠKO LETALO TU-144
Jure Miljević

JOHANNES ANTONIUS SCOPOLI (1723–1788) – 300 LET ROJSTVA NARAVOSLOVCA IN ZDRAVNIKA
Matija Križnar

ELEKTRONSKI RAČUNALNIK ZUSE Z-23
Miha Urh in Boštjan Špetič

KITARA ZMEŠNJAV
Primož Škerl

OGREVANJE DOMOV PRED 2000 LETI
Bernarda Županek

ABECEDNO VSEBINSKO KAZALO ŽIVLJENJE IN TEHNIKA 2023

ZNANSTVENA FANTASTIKA
Pogled angela – Aljoša Toplak
Projekt Človek – Darka Lampič

SPLETARNA
Aram Karalič

EFEMERIDE –  januar 2024
Urška Pajer

Dimenzije: 16,00 x 23,00 cm
Št. strani: 80
Tip vezave: Mehka vezava
Vrsta tiska: Barvne strani

Sorodne knjige

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000