aaaaaaaaaaaaŽivljenje in tehnika 2/23

Življenje in tehnika 2/23

letnik LXXIV, februar 2023

Nazaj

Življenje in tehnika 1/23
Redna cena
4,90 €

KIBERNETSKI ŠČURKI
Čeprav večini ščurki niso ravno najbolj pri srcu, jih v zadnjih letih uporabljajo za preizkušanje posebnih kibernetskih sistemov. Ti so nameščeni kar na trupih teh žuželk. V študiji, objavljeni septembra lani, so znanstveniki razkrili izsledke preizkusov takšnih kibernetski ščurkov, katerih gibanje so uspešno nadzorovali. Nekateri te žuželke v šali imenujejo terminatorski ščurki.

Ščurki so znani po svoji sposobnosti preživetja in širjenja v skoraj kateremkoli življenjskem okolju. Običajno so rjave ali črne barve in so veliki od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov. Ščurke najdemo v številnih domovih, restavracijah in drugih zgradbah, pa tudi na prostem na vrtovih in poljih ter v gozdovih. Obstaja na tisoče različnih vrst ščurkov, ki jih najdemo skoraj v vseh delih sveta. Prenesejo lahko skrajne temperature in preživijo na področjih z zelo omejenimi količinami hrane in vode. Nekatere vrste ščurkov lahko celo letijo, druge pa so brez kril.

Ščurki lahko prenašajo različne bolezni, nekateri med nami pa so nanje tudi alergični. Hitro se razmnožujejo, zato jih je težko nadzorovati, ko se naselijo na določenem območju. Njihovo število je mogoče omejevati s pesticidi in drugimi metodami, kot je zapiranje vseh poti, po katerih se žuželke lahko prikradejo v stavbe, ter pravilno shranjevanje ...

DUŠIKOVI OKSIDI
Čeprav dušikovi oksidi  NO, N2O, NO2 in N2O4 vsebujejo le atome dušika in kisika, so njihove lastnosti in načini uporabe zelo različni. Kateri od naštetih plinov je torej zdravju škodljiv, kateri povzroča segrevanje ozračja in katerega proizvaja naše telo kot signalno molekulo? 

Na splošno se z dušikovimi oksidi ali pa vsaj s snovmi, ki jih vsebujejo, srečujemo pogosteje, kot bi si mislili. Uporabni so v avtomobilski, letalski in raketni tehniki, pri proizvodnji umetnih gnojil, celo v prehrambeni industriji. In seveda, eden od njih vas bo spravil v smeh, če boste to hoteli ali ne.

Dušikov oksid ali NO ima zanimivo lastnost, da vsebuje prost radikal oz. neparni elektron. Elektroni se sicer navadno nahajajo v parih, saj je to njihovo stabilnejše stanje. Spojine s prostimi radikali niso tako stabilne in posledično bolj reaktivne. Tudi NO v zraku oksidira v le nekaj sekundah. Znan je tudi kot uničevalec ozona, ki življenje na Zemlji ščiti pred sončnim ultravijoličnim sevanjem. Ob reakciji stratosferskega ozona O3 in dušikovega oksida NO nastaneta kisik O2 in NO2. Razen tega NO prispeva tudi k tvorbi kislega dežja, ko v reakciji z drugimi prostimi radikali v ozračju nastane …

NEBEŠKA KITARA
Nebeška kitara (angl. sky guitar) si je takšno ime prislužila zaradi videza, kakovosti izdelave, višine tonov, ki jo dosega, še najbolj pa zaradi astronomske cene. Težko boste našli model za manj kot 18 tisočakov, večinoma pa je zanjo treba odšteti med 35.000 in 50.000 evri, kakor za res dober avtomobil. A redki, ki so zbrali dovolj denarcev za nakup, ga niso nikoli obžalovali.

Nebeško kitaro si je omislil danes 67-letni nemški težko metalni kitarist in inovator Uli Jon Roth. Z ustvarjalnim glasbenim opusom se je v zgodovino najbolj zapisal kot član slovite nemške zasedbe Scorpions v njenem zgodnjem obdobju pred približno pol stoletja. Skupino je leta 1970 pravzaprav ustanovil, čeprav se je takrat imenovala še Dawn road. Spesnil je tudi vrsto uspešnic, ki jih skupina še danes redno izvaja. Malo manj pa je znano, da Roth sklada tudi klasično glasbo in je ustanovitelj mednarodne Sky academy, skratka velja za genija glasbene kompozicije.

Nebeške kitare po Uli Jonovih načrtih zadnjih dvanajst let izdeluje njegov prijatelj in serviser kitar Boris Dommenget. Prvo in vseh 49, ki so ji sledile do pred tremi desetletji in so jih razpošiljali pod znamko Dean, je sicer že davnega ...

SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
Vital Sever

OBLETNICE
550-letnica od rojstva Nikolaja Kopernika – Anita Žmahar

DUŠIKOVI OKSIDI
Tina Škorjanc

KIBERNETSKI ŠČURKI
Peter Zidar

VAUBANOVE UTRDBE
Igor Fabjan

RAČUNSKI STROJI V JAVNIH USTANOVAH
Miha Urh in Boštjan Špetič

ZASEBNA POT V VESOLJE
Peter Zidar

NEBEŠKA KITARA
Primož Škerl

TRILOBITI – KRALJI MORIJ STAREGA ZEMELJSKEGA VEKA
Matija Križnar

ZNANSTVENA FANTASTIKA
Umetna inteligenca in naravna neumnost – Bogomir Remškar

SPLETARNA
Aram Karalič

EFEMERIDE – marec 2022
Urška Pajer

Dimenzije: 16,00 x 23,00 cm
Št. strani: 80
Tip vezave: Mehka vezava
Vrsta tiska: Barvne strani

Sorodne knjige

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000