Od jantarja do tiskanih vezij

Zgodovinski pregled razvoja elektrotehnike

Nazaj

Od jantarja do tiskanih vezij

Avtor: Damir Žniderič

Redna cena
9,99 €
Popust
10,00 %
Znižana cena
8,99 €

Tematska priloga revije Življenje in tehnika za leto 2017

O KNJIGI

Ste že kdaj povprašali kakšnega otroka, ki v ročicah komaj drži pametni telefon (vendar zna z njega brez branja navodil za uporabo izvleči veliko več kot vi), kako dolgo obstajajo te naprave? Odgovor bo najbrž: »Od nekdaj; le kako bi sicer ljudje preživeli brez njih.« Vprašajte dvajsetletnika, ali ve, od kdaj poznamo barvne televizorje in koliko so tehtali takrat, ko je nestrpno čakal na svoj nedeljski jutranji odmerek risank. Pa se ne nazadnje še sami skušajte spomniti, kdo je izdelal prvi radio, transformator in elektromotor ter ali morda poznate vsaj približno letnico vzpostavitve prvega javnega električnega omrežja, ki je končalo tisočletja uporabe sveč in oljenk ter prineslo še celo vrsto pridobitev, zaradi katerih se je življenje po vsem svetu popolnoma spremenilo. Najbrž bodo odgovori na vsa zgornja vprašanja kaj klavrni.

Prav zato knjiga Damirja Žnideriča z naslovom Od jantarja do tiskanih vezij

v besedi in sliki prinaša zgoščen zgodovinski pregled razvoja elektrotehnike od opazovanja razelektritev ob nevihtah in njihovega pripisovanja nadnaravnim silam prek najpomembnejših odkritij do integriranih vezij. Največji poudarek je seveda na 19. stoletju, ko je bila odkrita večina zakonitosti elektromagnetike, z izjemo tistih na ravni kvantne mehanike. Z njimi so neločljivo povezani vsi električni in magnetni pojavi ter sleherna električna oziroma elektronska naprava, današnja ali tista izpred dveh stoletij. Predstavitev pomembnejših mejnikov elektrotehnike dopolnjujejo kratke biografije učenjakov, znanstvenikov in elektroinženirjev, ki so zaslužni za postavitev enega izmed najpomembnejših temeljev sodobne civilizacije.

Ob branju knjižice ne boste našli samo odgovorov na zgornja vprašanja, ampak boste izvedeli še veliko novega in zanimivega.

 

O AVTORJU

Damir Žniderič se je rodil leta 1988 v Gabrju pri Dobovi. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. Za revijo Življenje in tehnika, ki jo izdaja Tehniška založba Slovenije, je začel občasno pisati ob koncu leta 2005, med študijem so bili njegovi prispevki vse pogostejši, od leta 2010 pa ureja rubriko Obletnice, v kateri vsak mesec na dveh straneh predstavi zgodovinski razvoj različnih naprav in njihovo delovanja ter v nekaj besedah še njihove izumitelje. Doslej se je zvrstilo že okoli 150 člankov s področij zgodovine splošne in vojaške tehnologije ter pripadajočih izumov -- predvsem tistih, ki so povezani s področjem elektrotehnike. Druge tematike vključujejo še zoologijo, preglede aktualnih odkritij novih rastlinskih in živalskih vrst ter ekologijo in primere tehnoloških rešitev, ki se zgledujejo po vzorcih iz narave.

Damir Žniderič je približno 200 prispevkov objavil tudi v reviji Vzajemna, za katero je začel pisati leta 2008; od leta 2010 v njej ureja še rubriko, namenjeno poljudni predstavitvi zgodovinskega razvoja naprav, ki jih uporabljamo vsakodnevno in jih imamo za samoumevne. Pisal je tudi za revije Bodi eko, Vejžde, Študent in Na svoji zemlji; pri slednji je bil nekaj časa urednik.

ISBN: 978-961-251-432-7
Dimenzije: 16,00 x 23,00 cm
Št. strani: 80
Tip vezave: Trda vezava
Vrsta tiska: Barvne strani

Uradni podatki

Stopite v stik

Tehniška založba Slovenije

Srebrni

Cert ID: 0008/00008

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
TZS d.o.o., Ljubljana
Matična številka: 5048745000